Inflatie lijkt op vakantie als sneeuw voor de zon te verdwijnen

Vakantie
Total
0
Shares

Dat veel mensen momenteel financieel in zwaar weer zitten, is geen geheim. We zitten niet in een financiële crisis, maar volgens veel economen hikken we er wel tegenaan. De huidige inflatie is hier een duidelijk bewijs van. Van een tank benzine tot ordinaire paprika: alles is duurder geworden. Logischerwijs zijn mensen hierdoor geneigd om de hand op de knip te houden. Dit is dan ook in verschillende sectoren terug te zien. Een nieuwe auto of ander bankstel stellen we even uit.

Er wordt het eerst bespaard op luxe, toch?

Elke econoom zal zeggen dat men geneigd is om als eerste op luxe artikelen en diensten te besparen als het financieel minder gaat. Een hapje eten buiten de deur of nieuw horloge is immers niet essentieel om te overleven. Boodschappen en een dak boven je hoofd daarentegen wel. Vakanties zijn al helemaal het slachtoffer van inflatie, toch? Blijkbaar niet…

Kom niet aan mijn vakantie!

Uit een onderzoek uitgevoerd door TUI blijkt dat men zich nauwelijks iets aantrekt van inflatie op vakantie. De meeste mensen gaan nog net zo vaak eropuit, en zijn ook niet geneigd om minder geld uit te geven. Wel zit er een opvallend verschil tussen jongeren en ouderen. Jonge mensen gaan iets minder vaak weg, maar als ze gaan moet het geld rollen. Ouderen zijn geneigd om net zo vaak op vakantie te gaan, maar zijn dan wel iets voorzichtiger met uitgaven.

Zie het overzicht hieronder voor de statistieken:

Een mogelijke verklaring voor dit gedrag

Waarom blijven mensen geld spenderen aan vakanties, terwijl dat tegen het gebruikelijke patroon van besparen op luxe ingaat? Blijkbaar is voor vele mensen een vakantie toch essentiëler dan veel economen denken. Een avondje duur uiteten is leuk, maar thuis lekker koken met een glas huiswijn erbij kan ook gezellig zijn. Een vakantie is echter niet goed vervangbaar, en veel mensen leven er een heel jaar naartoe. Het is een moment van ontlading, en daar hebben mensen juist behoeften aan in economisch onzekere tijden. We houden ons het hele jaar al in, op vakantie mag het even!

Kies een vakantie die bij je past

Uiteraard is het wel verstandig om enkel op vakantie te gaan als je daarvoor over de financiële middelen beschikt. Kies dan ook een vakantie die bij je past. Een prachtige reis naar de andere kant van de wereld is natuurlijk geweldig, maar een lang weekend naar Texel kan ook al heel leuk zijn. Een mooie middenweg is bijvoorbeeld een last-minute vakantie naar Spanje. Wel even genieten van de zon en een andere omgeving, maar niet gelijk bankroet gaan. Uiteindelijk draait hem allemaal om balans.

Mocht jij nog weg gaan dit jaar, wensen we je in ieder geval een heerlijke vakantie toe!

Total
0
Shares

De sleutel tot succesvol zakendoen: een betrouwbaar administratiekantoor in Eindhoven 

Als ondernemer weet je dat een goed georganiseerde administratie de sleutel is tot succesvol zakendoen. Of je nu…

You May Also Like